Girl looking at harmful sun light with UV400 protection

Hvorfor er UV-stråling så farlig?

Solen sender ut farlig UV-stråling, og da er det viktig med solbriller av høy kvalitet. Men hva er egentlig UV-stråling og hva er god UV-beskyttelse? I denne artikkelen skal vi forklare deg hvordan du kan beskytte deg best mulig mot denne skadelige strålingen.

Kort fortalt om UV-stråling

Solen sender ut lys i form av bølger i ulike bølgelengder. Det synlige lyset svinger sakte nok til at øynene våre oppfatter det, men UV-stråler har bølgelengder som svinger raskere. Dette kalles UV-indeksen.

 

 

UV-strålingen deles inn i tre grupper. UVC har mest energi, og abosrberes av ozonlaget i atmosfæren og når derfor ikke jordoverflaten. Denne er derfor ufarlig for oss. Men både UVB og UVA stråler har bølgelengder som bryter seg gjennom ozon-laget og slik treffer oss.

UVA-stråling ligger nærmest det synlige lyset og er UV-strålingen med minst energi. Det er UVA som gir selve brunfargen når vi soler oss. Størstedelen av UV-strålingen fra solen som når jorden er innenfor UVA-delen av spekteret, ca. 98 % i Norge om sommeren.

UVB-strålingen har høyere energi enn UVA. Det er UVB som først og fremst gjør at vi blir solbrente når vi er uforsiktige med solingen. Ozonlaget hindrer faktisk 70-90 % av UVB-strålingen fra sola i å nå jordoverflaten.

Både UVB og UVA-stråling som treffer huden vår setter i gang sårt trengende produksjon av D-vitamin. Men du trenger ikke mer enn 10 minutter sol uten solkrem for å fylle D-vitaminlagrene. Større uv-dose vil derimot skade oss. Spesielt øynene er utsatte!

Øynene er ekstra utsatte for UV-stråling

Huden har heldigvis en viss beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Det har dessverre ikke øyet. Derfor er hornhinnen veldig følsom for stråling. Øyet, og hornhinne, kan derfor bli solbrent.

Akkurat som når du får solbrent hud, så kan også øyet flasse. Det er det som er snøblindhet!

Over tid øker også risikoen for grå stær og andre skader på netthinnen. Verdens Helseorganisasjon anslår at omtrent 20 % av alle grå stær tilfeller i Norge kan skyldes UV-stråler.

Derfor er det viktig å stoppe UV-strålene! Dette gjør vi ved å beskytte oss med et materiale som er sterke nok til å stenge dem ute. Solbrille-glass er sterke nok til å stenge ute UV-stråler, men svake nok til å slippe igjennom synlig lys.

Brilleglass uten farge stopper faktisk over 97 % av UV-strålene, så den mørke fargen er for å slippe å myse når det er ekstremt lyst ute. Det visste du kanskje ikke?

Men likevel er solbriller designet til å være mer nøyaktige på hva slags lys som slippes gjennom. Forskjellen mellom de skadelige strålene og de uskadelige, synlige strålene er små. Solbrillene tillater mer av det synlige lyset til å nå øynene være som gir økt synskomfort.

I EU er det faktisk lovpålagt at alle solbriller skal være CE-merket. Det er et minimumskrav der solbrillene må stoppe all skadelig og farlig UV-stråling. Så hvis du kjøper solbriller fra et trygt sted i Europa, så er det ingen forskjell på hvor gode brillene er på å blokkere ut UV-stråler. Kvalitetsforskjellen ligger på de andre egenskapene som BlueBlock, riperesistent-belegg, anti-dugg og så videre.

Hvorfor velge Mokki solbriller?

1. ALLE VÅRE BRILLER ER CE-MERKET.

Alle solbriller som lovlig selges i Europa er CE-merket. Dette indikerer at solbrillene har tilstrekkelig beskyttelse. Solbriller som ikke oppfyller disse kravene kan være farlige å bruke!

2. SERIØS, NORSK FORHANDLER

Som med alle varer finnes det kopier, så vær forsiktig med å kjøpe billigbriller fra gata eller butikker. Det finnes nemlig eksempler på falsk CE-merking. Mokki er en seriøs norsk brille-produsent du kan stole på.

3. FORSKJELLIG BRILLE TIL FORSKJELLIG BRUK.

Forskjellige aktiviteter krever forskjellige briller. Men flere briller er også en økt kostnad, og derfor anbefaler vi kjøp av briller fra uavhengige og lokale brille-produsenter med lavere priser. Hos oss betaler du kun for produktet, ikke en dyr, internasjonal merkevare!

Spesielt ved sjøen, på fjellet og i områder med reflekterende lys, er det viktig at brillene omslutter øynene. Refleksjonene sender UV-stråler inn i øynene dine fra siden, ovenfra eller nedenfra. For økt komfort anbefaler vi polariserte solbriller, som bedre blokkerer ut refleksjoner.

4. BARN MÅ HA SPESIELLE SOLBRILLER

Barns øyne slipper inn mer stråling enn hos voksne, og barn er også mer ute. Derfor trenger de ekstra gode solbriller som gir ekstra god beskyttelse. Flere tips til barn og solbriller finner du her.

5. UV-STRÅLING OGSÅ NÅR DET ER OVERSKYET.

UV-stråler finnes også når det er overskyet. Spesielt viktig er dette på ferie i syden eller nær ekvator der mer av uv-strålingen fra solen trenger gjennom, og slik er sterkere enn her hjemme.


Trenger du hjelp med å finne en solbrille som passer deg? Les mer i vår brilleguide!

Back to blog